Divendres, 20 De Juliol De 2018
C/ Major, 13, Alcanó - 25162
Telèfon: 973 136 500 Fax: 973 136 204

Petita història d'Alcanó

03/08
2016

Petita història d'Alcanó


Alcanó és un dels nou pobles que pertanyen administrativament al Segrià però amb essència, història i paisatge garriguencs. De fet, el seu terme sintetitza dues grans tipologies paisatgístiques de la zona: el secà de bancals d'olivera, turons i turonets, marges de pedra seca i cabanes de volta i les planes que s'obren a l'oest comarcal, que amb l'arribada del reg del Segarra-Garrigues i la corresponent concentració parcel·lària, han anat guanyant terreny.

El poble és a peu de la carretera C-12 i, per tant, molt ben comunicat amb Lleida, a només 14 km. Aquesta proximitat ha afavorit, en certa manera, que tot i les dimensions reduïdes del municipi, sigui dels que ha mantingut uns nivells de població força estables al llarg dels anys. Potser per això compta amb una activa vida social, amb vuit entitats vives que animen les festivitats i l'agenda cultural. 

Parlant de gegants, els dos que té el poble, Pere Blai i Magdalena Candela, són de l'any 2003 i els són padrins un membre de cada associació del poble. Van ser fets i obsequiats per un constructor fill del poble, Manel Vidal, i els seus noms no són casuals; com tampoc ho és el del capgròs Maria Ganxa, personatge sobre el qual circulen un parell de llegendes que els alcanonins us explicaran gustosament.

Per cert, passejant pels carrers del poble, en trobareu un que porta per nom el de l'eminent científic lleidatà Joan Oró, mort el 2004. Tampoc no és casual: son pare era d'Alcanó (sa mare de Torrebesses) i aquesta figura de la bioquímica sempre hi va estar vinculada, com quan de petit s'hi va refugiar amb la família per evitar els bombardejos franquistes sobre la ciutat de Lleida. 

(extret de la web Les Garrigues.cat)Mapa Web